КПКОНПИ ВНАСЯ ИСКОВЕ ЗА ОТНЕМАНЕ НА ИМУЩЕСТВО НА СТОЙНОСТ НАД 2 МЛН.ЛВ.

КПКОНПИ ВНАСЯ ИСКОВЕ ЗА ОТНЕМАНЕ НА ИМУЩЕСТВО НА СТОЙНОСТ НАД 2 МЛН.ЛВ.

На свое редовнозаседание, проведено днес, 15.09.2021 г., КПКОНПИ прие решения за внасяне на искови молби за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата в окръжни съдилища в страната на стойност 2 219 571,69 лв. В цената са включени и 7 недвижими имота, както и 6 моторни превозни средства.

В Окръжен съд – Варна се внася иск срещу Стоян Стоянов на стойност 1 361 566, 30 лв. В качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност – заместник-ректор по финанси и материалната база на Икономически университет, гр. Варна, той не е подал в срок годишната си декларация по ЗПКОНПИ. В такива случаи законът предвижда пълна имуществена проверка. Стойността на исковата молба е равна на установеното несъответствие между имущество и доходи.

От Мирослав Николов, бивш изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, се претендира сумата от 174 492,11 лв. пред Окръжен съд-Ямбол. Той е с обвинение от прокуратурата за умишлена безстопанственост, от която е настъпила щета за Фонда.

В Софийски градски съд се внася искова молба срещу Теодора Симеонова на стойност 430 784,29 лв. Иска се и отнемане в полза на държавата на два недвижими имота и 2 моторни превозни средства. Симеонова е обвинена от прокуратурата за това, че е действала като помагач при изплащане на крупна парична сума по банков път на лице, което не е титуляр по сметка, без правно основание.

Срещу Георги Иванов се внася иск на стойност 131 761,49 лв. в Окръжен съд – Плевен. В исковата молба са включени и 5 недвижими имота и 4 моторни превозни средства. Той е с обвинение от прокуратурата за това, че като представител на държавно предприятие, умишлено е заблудил лице, че ще му посредничи в набавяне на документи за процедура по обществена поръчка, за да може конкретната фирма да получи одобрение при възлагането на поръчката.

В Окръжен съд – Варна се внася иск срещу Румен Славев на стойност 120 967.50 лв. Той е привлечен като обвиняем от прокуратурата за измама, представяйки се за служител на фирма, чийто продукти е следвало да бъдат предварително заплатени. Въпреки извършените парични преводи, продукти не са били доставени и по този начин е причинена вреда за пострадалите в особено големи размери.