Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за Би Ти Ви - 17.04.2014

Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за Би Ти Ви - 17.04.2014

Имущество на кмета и главния архитект на община Несебър за близо 3 млн. лв. е било запорирано във връзка с делото за строителството върху защитените пясъци край града, станало известно като „Дюнигейт”, съобщи Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество в сряда. Освен че имат сериозно несъответствие между доходите и разходите, оказа се още, че градоначалникът Николай Димитров е „оперирал” с имоти чрез „интересни” роднински процедури.

Общонетните доходи на семейството на кмета са 140 000 лева, а на подчинения му главен архитект Валентин Димов 425 000 лева, съобщи в „Тази сутрин” председателят на КОНПИ Пламен Георгиев. Той даде за пример няколко имота на Димитров, разкривайки подробности по придобиването им.

Кметът притежава имот в скандалния несебърски квартал „Черно море” от 506 кв. м разгърната площ. През април 2004 година той се развежда с първата си съпруга. Месец преди това обаче двамата даряват на майката на Николай Димитров този имот с право на строеж. Месец след развода майката му дарява обратно същия имот. През 2006-2007 година той прави инвестиция за изграждане на сграда за 287 000 лева, с каквито пари кметът не би трябвало да разполага, според доходите му. Инвестиция от 204 000 лева пък прави в друг имот в местността Кокалу, свързана с „Дюнигейт”, в годините между 2004 и 2006.

Димитров купува и нива в село Равда заедно с фирма на брат му за 3500 лева. Само частта на кмета обаче се оценява пазарно от експерти на Комисията за 80 000 лева. В същата местност имот притежава и главният архитект, който също е закупен силно занижена цена.

Друг интересен момент са автомобилите на фирма „Бисер” ЕООД, която е на съпругата на кмета. Историята на дружеството също е свързана с редица процедури. През 1995 година тя е била собственост на Димитров, но през 2000 година я прехвърля на своята майка за 5000 лева. След това тя му продава обратно своите дялове. През 2007 година като управител е вписан братът на Димитров. Година по-късно той дарява своите пет дяла на майка си, съпругата си и детето си. през 2009 година майката и синът на кмета даряват своите дялове на съпругата му и така тя става еднолична собственост.

Фирмата купува през 2011 година автомобил „Мрецедес” на много по-ниска от пазарната цена, след това и още по-скъпа кола. Тук обаче разликите на са толкова интересни колкото фактът, че дружеството не отчита никакви разходи за придобиване на автомобилите.

Всички тези процедури шефът на КОНПИ определи като законни, но именно посочените разлики ще бъдат използвани от Комисията като опорни точки, на които да стъпи тя. Дори и да няма осъдителна присъда по делото „Дюнигейт” кметът и главният архитект могат да останат без имуществото си, тъй като според новия закон производството на КОНПИ е независимо от наказателното. Той допусна в съда да бъдат представени фактури на по-ниска стойност за изпълнение на строежите, но отново изтъкна, че несъответствието е неоспоримо.

В същото време бивши и настоящи общински съветници в Несебър обявиха, че местната власт там действа като организирана престъпна група. Венелин Тачев, който е настоящ член на Съвета заяви пред bTV, че решенията се взимали предварително, а в администрацията се назначавали бъдещи избиратели.

Михаил Радев, който е бивш съветник описа ситуацията в общината така: „Кражбата се прави от колективен орган, в който влизат кметът, двамата му заместници, председателят на Общинския съвет и 13-14 души съветници. Те узаконяват предварително решения. Участва и главният архитект – неговият подпис се ползва като репресивен апарат. Ако не слушкаш, няма да ти се подпише за павилионче. Хората затова ги е страх. Грабенето е тотално. Не чадър, има шатра, опъната отгоре. Предишният кмет за един мандат направи 3 хотела. Този е малко по-умен и явно ги прави на чужди имена. Говори се, че той има най-големия парк за фотоволтаици, но къде е не знаем”.