Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за вестник „Телеграф“ - 06.12.2013

Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за вестник „Телеграф“ - 06.12.2013

ОМБУДСМАНЪТ БРАНИ ИНТЕРЕСИТЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИ

 

- Г-н Георгиев, получихте ли вече уведомление за Цветан Цветанов и на кои други по-известни обвиняеми нищите имането?

 

- Съвсем скоро дойде уведомление за Цветан Цветанов. Започнали сме проверка на неговото имущество. Разбира се, случаят, който е по-широко отразен в медиите, е проверката на г-н Христо Бисеров. По нея, както и по случая с Богомил Манчев работят съвместни екипи с прокуратурата. Скоро ще бъде създаден и трети такъв екип - по делото на бившата счетоводителка на Братя Галеви - Христинка Ангелова.

 

- Покрай тях отнесохте не малко критики, че се хвалите за нещо, което сте длъжни да правите по закон. Така ли е всъщност?

 

- Това е абсолютно непознаване и неразбиране на Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество. Съгласно него трябва да приемем инструкция за взаимодействие между Комисията и съответно МВР, прокуратурата и митническите власти. Тя обаче координира само дейността на органите и механизма за взаимодействието им, без да има задължение за създаване на съвместни екипи. Затова и такива не е имало досега. През септември подписахме специално споразумение с прокуратурата и на тази база вече по конкретни дела се сформират съвместни екипи. Те си разпределят задачите и обменят информация, която и наблюдаващият прокурор, и инспекторите на комисията могат да използват в хода на своето производство. Подобни екипи обаче ще има задължително по делата за пране на пари - това са около трийсетина обвинения на година. Отделно от това има възможност да се създават екипи и за други дела, но тепърва ще уточняваме за кои.

 

- Колко пари сте отнели тази година и колко запора са наложени?

 

- До края на октомври е отнето имущество за почти 12 млн. лева. На фона на миналата година това е добра цифра - за цялата 2012 г. са отнети авоари на стойност 12 369 000 лева, а за 2011 г. цифрата е малко над 9 млн. лева. Отделно сме внесли приблизително 50 иска за отнемане на имущество. И пак до октомври, по стария закон, имаме над 90 случая на обезпечено или запорирано имущество на стойност над 40 млн. лева. Цифрите показват, че до края на годината общата сума на отнетото имущество ще надмине всички досегашни рекорди и това ще стане въпреки проблемите които имаме.

 

- Сигурно имате предвид спрените дела? Ето, в сряда стана ясно, че във фризера отива и делото срещу Галеви.

 

- Да, имаме сериозен проблем със спрени дела за сериозни суми заради искане на омбудсмана г-н Константин Пенчев за тълкуване от страна на ВКС на отменения закон дали трябва да има причинно-следствена връзка между извършеното престъпление и отнетото имущество. Простичко казано, ако едно лице е извършило престъпление, обсебвайки 5000 лева, ако трябва да има причинно-следствена връзка, ние ще трябва да вземем само тази сума. Това за мен е абсурд, тъй като тази сума вече е отнета по реда на НК, но заради въпросното питане имаме спрени дела за 41 млн. лева. Получава се своеобразна тапа, а можехме да имаме и доста повече отнето имущество.

 

- Спрените дела са по стария закон, нали така? При него се отнемаше имущество само след като е влязла присъда срещу въпросното лице, с което става доказан престъпник.

 

- Да. точно така. Омбудсманът пита точно за тези доказани престъпници. Така обаче се обезсмисля нашият закон, защото логиката му е друга - когато едно лице е извършило престъпление, да направим пълен финансов анализ и да видим каква е сумата, на която той не може да докаже законния произход. Ако установим, че тя е над определен таван - над 250 000 лева по новия закон и над 60 000 по стария, тогава ние пристъпваме към отнемането й. Това е смисълът на закона, а не да повтаряме наказателното производство и да отнемаме само сумата, за която въпросното лице е осъдено. Именно затова не мога да схвана логиката на въпроса до ВКС, но така или иначе той е зададен.

 

- Има ли обществен интерес от това питане, какъвто би трябвало да търси обмудсманът, и ако има, какъв мислите, че е този интерес?

 

- В случая омбудсманът брани интереса на лица, които имат влязла в сила присъда -тоест престъпници. Да, те също са хора и имат права и той е преценил, че трябва да се направи такова запитване, но проблемът е, че по този начин нашата работа се блокира. Средният срок за излизане на едно тълкувателно решение е около година. Дай боже да излезе по-скоро, за да може тази своеобразна тапа, която се получава, да се отпуши. Всъщност и самите осъдени нямат интерес от това блокиране, защото ако те могат да докажат пред съда, че доходите им са законни, имуществото им няма да се отнеме. Но ако не могат да го докажат, то щетата е за държавата, защото тогава приключването на процедурата по отнемането се забавя във времето.

 

- Кои са най-фрапиращите замразени случаи?

 

- Освен така наречените Братя Галеви в Бургас е спряно делото срещу бивш катаджия от групата на Регистраторите, за когото има наложен запор за 159 000 лева, а искът на Комисията е за 179 900 лева. Също така във великотърновската дирекция е спряно дело срещу един от членовете на групата Недосегаемите за източване на ДДС. Става въпрос за дело в окръжния съд във Велико Търново на стойност 12 млн. лева. Имаме във Варна дело срещу лице, осъдено за изнудване и пране на пари. Тук става дума за внесен иск за 1 600 000 лева и наложен запор за 493 000 лева.

 

- Кое е най-голямото отнето имущество напоследък?

 

- В момента с влязло в сила решение сме отнели имущество на Мустафа Алиев. Престъплението е от 2011 г. за ДДС измами в особено големи размери. Не е медийно известно лице, но е отнето имущество за 3 433 974 лева - дружествени дялове, автомобили, имоти. Това е своеобразен рекорд и най-голямата сума, която е отнемана наведнъж от комисията. През 2013 г. само от един човек - Спас Ляпчев от благоевградското с. Катунци, сме отнели имущество за близо 1 млн. лева. Той е осъден за склоняване към проституция. През миналата година пък е отнето имущество за 1,8 млн. лева от Валери Тодоров - Дебелия, който се смята за член на ВИС 2 във Враца. Той е осъден за изнудване. Това са рекордьорите през последните три години. В Благоевград от Стоян Кръстев - Драгановеца сме отнели имущество за 1 400 000 лева. Той е осъден за наркотици и оръжие.

 

- А колко случая имате по новия закон - тоест несъответствие над 250 000 лева?

 

- До края на 2013 г., за близо година работа, очакваме да приключим работата по 4 случая и да ги внесем в съда. Бройката е малка, но това се дължи на твърде високия праг от 250 000 лева несъответствие между доходите и имуществото. Това е доста голяма сума за размерите на България. Затова започнах да сондирам какви са вижданията на политици и експерти за намаляване на прага, който по мое мнение трябва да е 60 000 лева. Единствено Народното събрание обаче може да направи промени. Ще ви дам и един знаков пример защо прагът трябва да бъде намален. Спрямо Златомир Иванов - Баретата имаме наложени обезпечителни мерки за малко над 46 000 лева, а бъдещият иск ще бъде за 197 000 лева. Той ще влезе в съда, защото е по стария закон, където прагът е по-нисък, а годините за проверка повече -25. Според новия закон обаче прагът не само е по-висок, но и годините са по-малко - 10 години назад. Така ако случаят с Баретата беше по новия закон, той щеше да се отърве.

 

- Какво става с проверките срещу Гриша Ганчев и ексшефа на НРС Кирчо Киров?

 

- Проверката на г-н Ганчев е на самия финал. Тя е по новия закон и засега няма установено никакво несъответствие, защото случаят е много странен. Всъщност Гриша Ганчев няма никакво имущество на свое име. Излиза, че в последните 10 години той не е придобил нищо освен една нива, и то заедно с майка си. Проверка има и срещу сина му, но няма да я коментирам. За Киров все още не е изтекъл срокът на проверка и има още доста работа, така че не бих могъл да кажа нищо.

 

- По Килърите 1 какво установихте? Какво имат те?

 

- За Петър Стоянов имаме обезпечено имущество за 336 400 лева, като цената на иска за отнемане е малко над 400 000 лева. Това дело е по стария закон и трябва да чакаме той и другите лица от групата да бъдат осъдени окончателно, за да пристъпим към иска за конфискация. За Стоянов имаме наложена възбрана от Бургаския окръжен съд върху имот в Павел баня, апартаменти в Несебър, запор върху дялове в търговски дружества, както и 12 хиляди евро. За Янко Попов - Туцо е наложено обезпечение за 546 878 лева, като цената на иска ще бъде на стойност 3 486 634 лева. Освен на голяма къща в Самоков има наложен запор върху дружествени дялове и други жилища и поземлени имоти. Васил Костов - Кеца в общи линии няма нищо освен малка къщичка в Червен бряг. При него и още един от групата не са установени никакви доходи и имущество. При Георги Вълев обаче има обезпечение за близо 9 млн. лева.

- А какво се случва после с тези имоти?

- За съжаление в много от случаите те пустеят или се разграбват. Няма интерес към тях, защото става въпрос предимно за имоти на известни лица от подземния свят. И хората се страхуват да ги купуват.

 

 Тереза ТРЕНЕВА