Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за вестник „Труд“ - 26.09.2013

Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за вестник „Труд“ - 26.09.2013

ЩЕ ОТНЕМЕМ ИМОТИТЕ НА БРАТЯ ГАЛЕВИ

 

Колко бандити обедняха, г-н Георгиев, тази година благодарение на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ)?

 

От началото на 2013 г. ние отнехме в полза на държавата имущество за над 10 млн. лв. Прогнозите са, че до края на годината ще отнемем незаконно придобити имоти и пари за над 15 млн.лв. Това е рекорден резултат като имате предвид, че отчетите за миналата и по-миналата година са съответно за 12 млн.лв. и 9 млн. лв. Исковете срещу някои престъпници с влезли в сила присъди, които сме спечелили, са за много по-големи суми от тези, които реално сме им отнели. Ако те придобият още имущество в бъдеще, ще трябва да се лишат и от него. Имаме и прецеденти. Комисията за пръв път спечели дело за имоти на осъден в чужбина. А за лице, което не е вече между живите, ние  сме доказали, че е извършило престъпление в гражданско производство. Така е отнето  имущество за 919 000 лв. на Христо Стоянов, трафикант на хора, осъден в Белгия. А също и имущество за 445 000 лв. от съпругата и дъщерята на осъдения за лихварство Васил Върбанов-Кьоравия, застрелян през 2005 г. в Благоевград. Става дума за банкови сметки, земи, коли, дялове от фирми.

 

Богати ли са "Новите килъри"?

 

На 26 август получихме от специализираната прокуратура уведомление за 15 души от тази разкрита наскоро група за поръчкови убийства. Проверяваме ги.

 

Наскоро подписахте споразумение за сътрудничество с главния прокурор Цацаров. Защо? Нали законът и без друго задължава обвинителите да работят с вашата комисия?

 

Законът задължава прокурора да ни изпрати уведомление, когато повдигне срещу някого обвинение и ако поискаме информация, да ни я предостави. Споразумението е за нещо повече - за съвместни екипи на прокурори и инспектори от КОНПИ. Ние можем да помогнем да прокуратурата да докаже примерно пране на пари като я информираме: това лице има приходи за 500 хил. лв., а разходи за 2 млн.лв. Впрочем ние и сега работим много добре заедно. То е от обществен интерес. Повечето престъпници едва ли ще вършат престъпления, ако знаят, че спечеленото ще им бъде отнето. А и запорът на финансовия им ресурс улеснява държавното обвинение. Битката с бандита е по-трудна, ако той е богат и разполага с много пари.

 

Заради запорите обаче се смята, че КОНПИ е рекетьорът на властта. Вие замразявате пари и дялове във фирми, а после проверявате произхода им. Оказва се, че хората са честни примерно, но е минала година и бизнесът им е съсипан.

 

Това е заблуда - че налагаме запори на честни хора и проверките за имуществото им после продължават с години. С години продължават наказателните производства срещу уличените в престъпления. Ние налагаме запори не преди, а след като сме установили, че обвиняемият има необяснимо богатство - че законните му доходи са по-малко от разходите. Преди запора проверяваме колко харчи той, какви коли и апартаменти има, колко пъти е пътувал до чужбина и питаме: откъде са парите? След това съдът казва "не" или "да" на нашето искане за обезпечаването на имуществото при бъдеща конфискация. Друг въпрос е, че после чакаме с години лицето да бъде осъдено. По стария закон то трябва да бъде с влязла в сила присъда, за да можем ние да внесем иск за имотите му в съда.

 

Вие работите и по стария, и по новия закон, който влезе в сила от ноември 2012г. Ако сте направили проверка по уведомление от началото на 2012 г. и сте внесли в съда иск за отнемане, делото ще приключи към 2017-1018 г. след три инстанции. Обърква ли ви това?

 

Не, защото имаме точен критерий. Знаем датата, на която новият закон е влязъл в сила. В него ясно е казано: Всички производства, образувани преди тази дата продължават по стария закон, а образуваните след нея - по новия. И в двата случая правим една и съща проверка - виждаме разходите и приходите на лицето, изчисляваме разликата и казваме: лицето има 60 000 лв. или 250 000 лв. необяснимо откъде.

 

За да почне после дело за отнемане, по стария закон се искаше присъда и 60 000 лв. необяснимо богатство. По новия присъда не е нужна, но пък богатството трябва да е четвърт милион без нито лев законен доход. Това не означава ли, че доста бандити остават недосегаеми?

 

За съжаление това означава. По волята на законодателя за необяснимо богатство до 250 000 лв. ние няма да започнем производство пред съда.

 

Ако един сутеньор има имоти за 200 000 лв. и нито стотинка, спечелена честно, той ви казва "чао", така ли?

 

Такъв е законът. Целта на законодателя е била очевидно да удари т.нар. големи риби.

Но ако един крадлив кмет има къща за 350 000 лв. и докаже 110 000 лв. от заплати, той също не е ваш клиент!

 

Не е. Моето мнение е, че е прекалено висок прагът, който новият закон поставя пред производството за отнемане на незаконно имущество. Този праг в Англия примерно е 10 000 паунда (около 23 000 лв. - бел. авт.) И аз се чудя - в по-богата държава ли живеем ние, че с лека ръка да зачеркваме 100 хиляди, 200 хиляди лева с необясним произход? Самият аз нямам спестени толкова много пари и се чудя колко хора ги имат.

 

Проверили сте Златко Баретата и сте установили 97 000 лв. разминаване между имотите му и почтения доход. Ще ви се изплъзне ли и той?

 

Няма, защото производството му се води по стария закон, който определя праг от 60 000 лв. пред делото за отнемане. Щеше да се измъкне обаче по новия закон. Щяхме да стигнем до края на производството срещу него и да се окажем в задънена улица. Заслужава си законодателят да помисли върху това. Опасявам се, че по новия закон много пъти ще прекратяваме производства, след като сме полагали усилия по тях.

 

В Дупница хората смятат, че напразно се стараете за Братя Галеви, че няма да успеете да вземете и прашинка от имането им.

 

Аз не смятам така. Това е трудно дело наистина, защото Галеви на тяхно име нямат нищо. Но ние с прокуратурата установихме връзки между тях и лица от офшорни компании и имаме доказателства, че тези лица са подставени. Искаме те да бъдат разпитани в съда.

 

Адвокатите твърдят, че това е фантастика. Тези "лица" са по цялото земно кълбо - един е в Кипър, друг на Сейшелските острови. Освен това ви се смеят, че искате разпит на Галеви. Как да стане? Тях никакви ги няма.

 

Не правят чест на колеги такива коментари. Не познават ли процедурата? Разбира се, че трябва да поискаме Галеви да бъдат разпитани. Съдът ще констатира, че не са издирени и производството ще продължи. В противен случай, ако утре ги задържат примерно  - тогава ще ни питат защо не сме поискали да ги разпитат. Що се отнася до "цялото земно кълбо", то се знае, че разпити се правят не само присъствено, а и по делегация. Ако защитата иска да каже, че ние спъваме процедурата - това звучи нахално, защото делото се отлага не по вина на Комисията. Почина един адвокат, друг беше сменен, а новият искаше време да се запознае с делото...

 

Вярно ли е, че осъдените от бандата "Наглите" са бедни като църковни мишки? Ако е така, то значи, че парите от откупите ги няма.

 

Вярно е, че необяснимото богатство на Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев - Куртуриста, Даниел Димитров - Релето и Любомир Димитров-Гребеца е под "прага" над който завеждаме дело за отнемане. Иначе ние обезпечихме общо 3 млн. лв. на 8-те обвиняеми по делото "Наглите".

 

Само че половината бяха оправдани. И по-заможните при това. Това е доста показателно.

 

Така е.

 

Високите заплати в комисията от времето на проф. Кушлев са вече спомен. Сега един ваш инспектор взема към 1200 лв., вие самият - 3000 лв. Това не ви ли прави по-податливи на корупция?

 

Не мисля. Добрите доходи на служителите са инструмент срещу корупцията, но самата тя е и въпрос на морал. Като зам.-министър аз взимах още по-ниска заплата - 1500 лв., но не съм си и помислял за нещо нередно. И 10 000 лв. заплата да дадеш на някой, той, ако е нечестен, пак може да се продаде. От друга страна, заплатите в комисията са прекалено ниски. Ние ровим в милиони. Не е редно един инспектор да проверява някой, чиято химикалка струва колкото месечната му заплата. Комисията освен всичко друго носи приходи на държавата. Законодателят би могъл да предвиди процент от реално постигнатите резултати, който да се връща в нея за като допълнително материално стимулиране. Така е в много държави.

 

Колко души работят в КОНПИ сега?

 

179 души, при щат 345. Крещяща нужда имаме от хора, но няма как да им плащаме. Имаме 6,4 млн. лв. годишно - за съдебни такси и експертизи, за режийни, ремонти, заплати, наеми (имаме бюра в 30 града). Миналата година  по щат бяхме 255 души, увеличиха щатните бройки предвид нарасналите ни задължения по новия закон, но как да ги попълним? Невъзможно.

 

Има ли теч на информация от комисията към клиенти?

 

Имаше един банков служител, дал информация при проверка на имоти, който в последствие е участвал в търг за тях след отнемането им. Даден е на Прокуратурата. Няма да коментирам как се е работило преди, но за новия мандат на комисията нямаме такива случаи.

 

Митьо Очите беше предупреждаван от инспектори за проверки, доколкото знам. Впрочем замъкът в Сунгурларе, който му отнехте, е в руини сега. А можеше един детски дом да стане от него.

 

Това ми е болна тема. И в новия закон ние нямаме никакви правомощия относно отнетите имоти. Нашето задължение е да докладваме за тях на един междуведомствен съвет към министерството на финансите, в който дори няма наш представител. Ако този съвет е заседавал откакто е създаден, то аз не съм разбрал. Здравословно е за обществото да види, че имот, отнет от престъпник се превръща в детски ясли, в дом за стари хора, в читалище. Така става в Италия и други държави. Но не и в България. По стария закон НАП продава на търг имоти, отнети от криминални босове, но те са нежелани, има страх от предишните собственици. Затова остават необитаеми и се рушат. Нас ни боли, защото сме се преборили за тях в съда. Но законът не ни дава думата, не бива и да питаме, че някой може да ни заподозре в корист. Можем само да се надяваме да се промени законът, който сме призвани да изпълняваме.

 

Анна Заркова