ОКРЪЖНИ СЪДИЛИЩА В СТРАНАТА УВАЖИХА ИСКОВЕ НА КПКОНПИ ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА

ОКРЪЖНИ СЪДИЛИЩА В СТРАНАТА УВАЖИХА ИСКОВЕ НА КПКОНПИ ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА

Първоинстанционни съдилища в страната уважиха искове на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество в общ размер на 1 719 153,79 лв.

Решения по три дела са постановени от Окръжен съд Видин. От Захари В. и свързано с него лице се отнема сумата от 59 069,15 лв. В. е обвинен от прокуратурата за държане на акцизни стоки – цигари, в специално пригоден за целта тайник в товарен автомобил.  Със съдебното решение се отнемат суми по банкови сметки, както и паричната равностойност на два автомобила Ауди А6, един автомобил Ауди А4, един автомобил Мерцедес и един автомобил Пежо. Решението по това дело е окончателно.

От Петко М. и Албена М. се отнема имущество в полза на държавата в размер на 370 825,18 лв., представляващо суми по банкови сметки, както и три леки автомобила. Проверката на КПКОНПИ е започнала след уведомление от прокуратурата за повдигнато обвинение срещу Петко М. за измама. Той е действал като пълномощник на компания за недвижими имоти и е въвел в заблуждение лица, че ще им построи и ще им прехвърли собствеността върху недвижими имоти, като за целта е приемал пари от тях.

От Петър В. и свързано с него дружество се отнема сумата от 948 577,55 лв. Той е осъден да заплати и съдебните разноски в размер на 21 208 лв. Петър В. е обвинен от прокуратурата за това, че е участвал в организирана престъпна група, както и в пране на пари, свързано с банкови преводи в размер на близо 1 млн. лв., като е можел да предположи, че средствата са придобити чрез измама, извършена на територията на Република Франция. За целите си той е ангажирал хакери, специализирани в осъществяването на електронно-банкови фалшификации, чрез разбиване на паролите за достъп и сигурност на клиенти (физически и юридически лица) на френски банки. Сумите са били превеждани на другите участници в престъпната група и са били изнасяни с последващи преводи до Русия и Израел. При проверка е установено, че фирмата на В. е „кухо“ дружество, което не е извършвало никаква търговска дейност и е създадено специално за извършване на банкови транзакции с противозаконно изтеглени чрез хакерски операции парични средства и последващото им изнасяне в трети страни с цел „изпиране“. От ответника не са представени доказателства за каквато и да е стопанска дейност, от която да се реализират доходи, нито са декларирани или плащани данъци.

Окръжен съд – Кърджали е уважил искова молба на КПКОНПИ срещу Хасан Х. и свързано с него лице на стойност 63 573,50 лв. Отнемат се апартамент в с. Черноочене, обл. Кърджали, два леки автомобила и парични суми. Х. е обвинен от прокуратурата за трафик на хора през границата с Република Турция.

Окръжен съд – Хасково е постановил решение, с което се отнема имущество в полза на държавата от Валентин П. и свързано с него лице на обща стойност 58 306,11 лв. В отнетото имущество се включват още два леки автомобила „Мерцедес“, един лек автомобил „Фолксваген Пасат“, суми по банкови сметки, както и равностойността на вече отчуждени автомобили. П. е обвинен от прокуратурата за държане и разпространение на акцизни стоки без бандерол (цигари).

Окръжен съд – Плевен е уважил иск на КПКОНПИ срещу Тодор М. и свързано с него лице. Отнема се имущество на стойност 218 802,30 лв., което включва – двуетажна къща в с. Буковлък, общ. Плевен, две автомобила, парични суми и златни накити. Частично е отхвърлен искът на КПКОНПИ за отнемане на парични суми по банкови сметки. Тодор М. е обвинен от прокуратурата за производство на акцизни стоки без разрешение.