КПКОНПИ ПРОВЕРЯВА ДВЕ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ НА ОБЩИНА ВРАЦА

КПКОНПИ ПРОВЕРЯВА ДВЕ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ НА ОБЩИНА ВРАЦА

Днес, 14 декември 2021 г., служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършват на място проверка в Община Враца и в общинското дружество за тролейбусен транспорт по повод постъпил сигнал за закононарушения при провеждане на две обществени поръчки. Първата поръчка е за доставка на девет тролейбуса, а втората – за доставка на тринадесет електрически автобуса, тринадесет станции за бавно зареждане и една бързозареждаща станция към тях. Финансирането е със средства от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ по проект „Модернизиране на градския транспорт в община Враца”. Обществените поръчки са на обща стойност от 32 027 089,53 лева, от които 26 000 000 лева - безвъзмездна финансова помощ и 6 027 089,53 лева - собствено финансиране. Възложител е общинското дружество „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД.

И двете поръчки са спечелени от един и същ изпълнител – „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД. По първата е сключен договор, като през м. юли 2021 г. са доставени девет тролейбуса. Според получените данни и постъпилия сигнал, съгласно договора и техническата спецификация към него тролейбусите са производство на полска компания, но в действителност те са произведени от беларуско държавно предприятие, без да е установено дали отговарят на нормативните изисквания за транспортни средства в ЕС.

Проверката на КПКОНПИ касае и данни за получени неследващи се облаги от длъжностни лица, включително такива, заемащи висши публични длъжности, при избора на изпълнител на поръчките и последващия контрол на доставките. Изискват се документи и се снемат обяснения от длъжностни лица в общината и в общинското дружество „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД.