КПКОНПИ ВНАСЯ ИСКОВЕ ЗА ОТНЕМАНЕ НА ИМУЩЕСТВО НА СТОЙНОСТ НАД 22 МЛН. ЛВ.

КПКОНПИ ВНАСЯ ИСКОВЕ ЗА ОТНЕМАНЕ НА ИМУЩЕСТВО НА СТОЙНОСТ НАД 22 МЛН. ЛВ.

На свое редовно заседание днес, 28.04.2021 г., КПКОНПИ прие решения за внасяне на искови молби в окръжни съдилища на обща стойност 22 240 639, 97 лв. В цената са включени и 34 моторни превозни средства.

В Окръжен съд – Силистра се внася иск срещу Денислав Иванов. Той е обвинен от прокуратурата на избягване плащането на данъци в особено големи размери -  в нито един от случаите, в които е придобивал и регистрирал леки и товарни автомобили, не е плащал дължимите данъци и такси. Исковата молба на КПКОНПИ срещу него е в размер на 119 249 лв., като се претендира и стойността на 33 моторни превозни средства.

В Окръжен съд – Пазарджик се претендира сумата от 21 857 719,28 лв. от Васил Шуманов, както и стойността на 1 автомобил. Той е обвинен от прокуратурата за това, че е получил значителна сума пари, за които е предполагал към момента на получаването, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление – длъжностно присвояване. Според повдигнатото обвинение, деянието е извършено по поръчение на организирана престъпна група.

В Софийски градски съд се внася иск срещу Петко Митов на стойност 263 671,69 лв. Той е обвинен от прокуратурата за това, че е направил опит да изтегли пари от банка, за които е предполагал, че са придобити от тежко умишлено престъпление – измама, извършена на територията на Р Франция, за покупка на акции и заплащане на комисионна, като за целта е създадена фиктивна фирма в България. Деянието е останало недовършено, тъй като  превеждането на сумите е осуетено от служители на банката. Проверката на КПКОНПИ е установила значителни несъответствия в доходите на лицето, поради което е предявен и искът за отнемане срещу него.