Интервю на Сотир Цацаров, председател на КПКОНПИ за Нова Телевизия – 18.04.2020 г.

Интервю на Сотир Цацаров, председател на КПКОНПИ за Нова Телевизия – 18.04.2020 г.

Само за миналата година Антикорупционната комисия е отнела 37 имота и 119 моторни превозни средства. Това заяви в интервю за NOVA председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

 Общо 9 дела за отнемане на имущество са спрени след решение на Европейския съд, че една гражданска конфискация не зависи от присъда, произнесена по наказателно производств. Други 150 дела, по които комисията е ищец, са спрени заради тълкователно дело във ВКС за естеството на сроковете в хода на производството.

 „Най-интензивните производства за конфликт на интереси са не толкова в централните органи на държавната власт, колкото в общинските администрации”, обясни още Цацаров.

 „Работим като всички в условията на извънредно положение. Ние не сме на първа линия, но работим всеки ден, част от личния състав работи дистанционно от домовете си. Самата комисия заседава чрез видеоконферентна връзка. Най-тежко и будещо безпокойство е работата на колегите от оперативната служба. Това, което работим ние, е един постоянен поток, който не спира, защото и престъпленията не спират”, коментира Цацаров.

 По думите му най-големият проблем за Комисията е кадровият недостиг. „В края на годината Комисията е имала 23% незаети щатове – 100 незаети щатни бройки. Когато от 54 ръководни длъжности – 23 са незаети, това е сериозен проблем”, коментира Цацаров. „Когато в антикорупционната комисия работят минимално хора и те са на ръба на своите възможности, това вече е проблем. Най-силната дирекция на комисията работи с най-малко личен състав. Правим необходимото за попълване на тези щатове. Работим и за създаване на териториални поделения на КПКОНПИ”, обясни председателят на Комисията.

 Освен това се работи за нова интернет страница, онлайн подаване на сигнали, има и замисъл за мини колцeнтър.

 „Опитваме се да направим опростена форма на декларация, която се попълва по-лесно.

 626 лица са подали декларации до момента. Срокът за подаване на тези декларации е до 1 месец след отмяната на извънредното положение”, каза Сотир Цацаров.