Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за  Би Ти Ви - 13.01.2014

Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за Би Ти Ви - 13.01.2014

Ние предлагаме прагът за започване на проверка на незаконно придобито имущество да бъде 120 хил. лв. Това каза пред Би Ти Ви председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев.

С промяна в закона през 2012 г. депутатите приеха да се започва проверка за конфискация при значително несъответствие между имущество и доход, който надвишава 250 хил. лв. за целия проверяван период. Той по същия този закон е 10 години.

Производствата ни рязко намаляват, по стария закон границата беше 60 хил. лв., обясни днес Пламен Георгиев.

Той добави, че вече е провел разговори с министъра на правосъдието Зинаида Златанова и има пълно разбиране. "Ние сме предоставили наши предложения, имаме подкрепа от тях за намаляване на този праг", каза Георгиев.

Изчислили сме, че средните разходи на едно семейство за 10 години са около 100 000 лв. издръжка по техни сметки. Той посочи, че прагът от 120 хил. лв., който предлагат, е съобразен и с тяхната практика. Пламен Георгиев призна, че на него не му е известно да има по-висок праг от този, който е у нас, във Великобритания е 10 хил. паунда или около 25 хил. лв.

За семейството на Валентин Димитров и майка му има запори на имущество за 5,1 млн. лв.

За Братя Галеви комисията претендира за повече от 4 млн. лв. имущество за отнемане. Казусът е сложен, защото те се крият зад различни фирми, реално на тяхно име няма нищо, но ние установяваме, че те са реалните собственици, обясни Георгиев.

Продължава проверката и за бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

За Цветелин Кънчев има иск за отнемане на 1,1 млн. лв.

Установено е несъответствие от 149 хил. лв. за Златомир Иванов - Баретата и процедурата продължава, тъй като е по стария закон, ако беше по новия закон трябва да се прекрати проверката.