Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за Би Ти Ви - 17.10.2013

Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за Би Ти Ви - 17.10.2013

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество се сблъсква със законови пречки при работата си. Това съобщи нейният председател в студиото на „Тази сутрин” Пламен Георгиев.

В момента според новия закон комисията няма право да се самосезира и трябва да чака сигнал от прокуратурата. Има и много случай, които се работят по стария закон и се чака влизане в сила на наказателна присъда, за да бъде конфискувано имуществото. Друг проблем е разликата от 250 хил. лв., която е нужна между стойността на имуществото и приходите на лицето. По думите на Георгиев в момента работна група обмисля корекции в нормативния акт, а явно предния законодател е целял комисията да концентрира усилия само върху по-сериозните случаи. Те обаче не са толкова много, обясни той.

До края на годината Георгиев очаква конфискация на имоти за над 15 млн.лв, а сега са около 11.44 млн. лв. „Тези имоти след това се дават на държавата и трябва да се продадат, но това е една болна тема. В много страни тези имоти понеже не са търсени се ползват за социални нужди”, обясни той. В момента се работи по искове за имоти например на Цветелин Кънчев, Гюнай Сефер, Митхат Табаков и бизнесмена Христо Ковачки.