Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за БНР - 18.11.2013

Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за БНР - 18.11.2013

Пламен Георгиев - председател на Комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество, съобщи пред БНР, че утре за първи път ще се срещнат юристи и икономисти, които съставляват смесената комисия, която да установи как, при какви обстоятелства и колко законни са потоците от средства, придобити от Христо Бисеров. „По всеки един случай работи един юрист и един икономист - за 10 години назад какви данъци са платени, какви екскурзии в чужбина са направени, придобито имущество, платени сметки. В същото време, по конкретния случай работи и юрист, той прави анализ, след това се явява пред съда и представлява комисията“, обясни Георгиев.

Той посочи и причините, поради които комисията фактически само налага запор, но не отнема имущество. „Имуществото е запорирано, ние сме го внесли в съда и сме стигнали до последната инстанция по много дела. Но за съжаление съдът спира нашите дела масово“, обясни той процедурата. „Някои съдилища все пак подхождат с разбиране и вземат окончателно решение и продължаваме да отнемаме имущество. Но силно редуциран е този процес, защото много съдилища спират дела и чакат произнасянето на Върховния касационен съд“, добави той.

„Получихме сигнал срещу г-н Бисеров и за първи път сформирахме съвместен екип заедно с прокуратурата. Това е една инициатива, която поехме заедно лично с главния прокурор Сотир Цацаров. Сключихме споразумение за създаване на съвместни екипи“, обясни Георгиев и добави, че това се прави в случаите, когато има пране на пари. „Утре ще бъде първата среща, на която ще се набележи конкретен план какво да се прави занапред в това разследване“, обяви той.