Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за БНР - 20.03.2016

Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за БНР - 20.03.2016

Стойността на запорираното имущество на банкера Цветан Василев значително надвишава 1 милиард и 410 милиона лева. Това каза пред "Хоризонт" в предаването "Неделя 150" председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев и отрече Комисията да е завишавала пазарни оценки:

2,2 милиарда е искът на Комисията за отнемане. Това са искът на парите, които ние виждаме, че са с незаконен произход, и които Комисията претендира да отнеме. Реално сме обезпечили имущество на стойност милиард и 410 милиона лева. Това са акции, дялови участия, недвижими имоти. Тези запори вероятно са на много по-голяма стойност от тези милиард и 410 милиона лева.

Акциите и дяловите участия, които ние сме запорирали, въобще не сме правили пазарни оценки, защото бяхме обвинени, че сме завишавали пазарни оценки. Това е цена по номинал, т.е. това е една първоначална минимална цена, която е определена за акцията във връзка с капитала, който има едно дружество. Тоест ние сме взели обективни критерии, за да оценим тези дялови участия.

Според Георгиев Комисията работи много успешно и постига много добри резултати. Все по-често съдът се произнася в полза на държавата след искове на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, добави още той:

Вероятно ние сме единственият орган в тази държава, който в три последователни доклада на Европейската комисия, има само добри думи за нас, защото ние отчитаме какво е свършено.

Увеличи се с 1/2 броят на уважените искове на Комисията, което означава, че ние печелим все повече и повече дела, просто по някои от тези дела не могат да се намерят активите.

Капацитетът на Комисията ще трябва да бъде увеличен, заяви още Пламен Георгиев:

Провел съм разговор с г-жа Кунева. Предвижда се въвеждане на образователни програми и в университети и отделно в Националния институт по правосъдието, така че идеята е тук да се направи една такава цялостна активност. Защото реално в момента това, което ние работим, не се учи никъде, и когато постъпят нови колеги, се разчита на другите да ги въведат. А сега идеята е да се направи една банка с кадри, които ще бъдат подготвени и ще можем да ги вземем веднага в Комисията, подготвени, а не тепърва да ги обучаваме.

Според Георгиев новият Закон за антикорупцията показва категорична политическа воля:

Чувал съм, че се коментира,че не всички са прекалено щастливи, че Комисията работи по този начин, по който работи в момента. Не би трябвало да е така. Това обаче, което се прави с този нов Закон за антикорупцията, показва категорична воля. И сега ще е тестът – да видим дали тези промени, които се предлагат, наистина ще бъдат одобрени или не.

Цялото интервю можете да намерите тук.