Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за вестник „24 часа“ - 05.04.2017

Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за вестник „24 часа“ - 05.04.2017

ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ: КОНФИСКУВАХМЕ ХОТЕЛ "ТАННЕ" ОТ ГЕРМАНЕЦ

 Собственикът на сградата в Банско бе осъден за пране на пари

 

- Г-н Георгиев, през 2016 г. комисията отне рекордно имущество - за повече от 18 млн. лв. На какво се дължи този успех?

- Убеден съм, че нашата комисия е най-свързаният орган с всички останали институции. Всеки инспектор има електронен подпис и има достъп до възможно най-широк кръг база данни в НАП, НОИ, митниците, банки, ГРАО, Търговския регистър, КАТ, Европол и др.

Преди инспекторът трябваше да напише писмо до всяка една от тях, после то да се преподпише от директора, да се изведе и да се изпрати по куриер. А в дадената институция - да се преразпредели, за да стигне до компетентния служител, после евентуално до техния началник, който да подпише отговора, и едва след това да се върне при нас. Това отнемаше 2-3-4 месеца. Сега инспекторите ни с няколко кликвания на клавиатурата влизат във всички база данни и извличат информацията.

Не мога да подмина и факта, че доста се промени съставът в комисията. Дойдоха млади и необременени хора, други не успяха да издържат на темпото и напуснаха. Имаше и освободени за несправяне с работата. Получи се добра спойка между младите и опитните колеги.

- От началото на годината имате право да снемате обяснения от проверяваните, но все още не може да правите претърсвания и обиски. Това затруднява ли ви?

- По стария закон имахме право да снемаме обяснения, по новия, който е от 4 г. - не, а от началото на годината пак имаме това право. Преди това, за да превъзмогнем тази трудност, много ни помогнаха съвместните екипи, които създадохме с прокуратурата. Защото как да докажеш, че някой стои зад дадена фирма, когато само гледаш регистри, особено когато става въпрос за офшорни компании. Където има съвместни екипи, след като прокурорите разпитат свидетелите, ние използваме показанията, както и документите, които те са иззели.

Ние също сме полезни за прокуратурата, защото в комисията работят икономисти и знаят какво да се търси, за да се установят определени факти.

- Защо граждани не могат да подават сигнали?

- Нашият закон не е чиста гражданска конфискация и не можем да проверяваме без повдигнато обвинение. Когато се приемаше законът, обяснението беше, че за да се започне проверка, трябва да има съмнение за криминална дейност. При чистата гражданска конфискация може да се прави проверка и само по сигнал.

Доколкото знам, имаше такива идеи при обсъждането на антикорупционния закон. Например, ако постъпи сигнал, който не е анонимен, че някой има много скъпа вила в Испания, да се провери. И ако се установи, че съществува такъв имот, да се минава към задълбочена проверка.

- Преди повече от година внесохте в съда иск срещу Цветан Василев за конфискация на имущество за 2,2 млрд. лева. Започна ли делото?

- Искът е огромен и е без аналог в историята не само на комисията, а вероятно и в цяла Европа. 27 са ответниците, което затруднява работата по случая. Цветан Василев, съпругата му Антоанета Василева, дъщеря им Радосвета и много фирми, при които доказахме, че е имало или директно, или индиректно участие на г-н Василев. Сред тях са "Инвест мениджмънт" ООД, "Стайт" ООД, "Тръст Василеви", "Бромак" ЕООД, "Бромак" АД, "Вивателеком-България" ЕООД, БТК, "Дунарит" и др.

- Това, че някои са регистрирани в офшорни зони, затруднява ли ви?

- И делото, и нашата проверка. Много ни помогна прокуратурата, защото благодарение на техните разпити и документите, които събраха, успяхме да докажем, че Цветан Василев има връзка с тези фирми.

Съдът първо издирва всички ответници, за да ги уведоми, а после изисква становища от тях. Почти всички са поискали удължаване на срока за внасяне на становища заради грандиозния обем на делото и, доколкото знам, съдът е удовлетворил желанието им. Отделно от това съдът се затруднява с намирането на част от ответниците, които са в чужбина. Оказва се, че на адресите в официалните регистри, например в Люксембург, отива куриер, но там такова дружество изобщо не е имало.

В закона обаче има възможност, при която на физическо или юридическо лице, чийто адрес фигурира в регистрите, но там лицето не може да бъде открито, да се назначи особен представител. Имаме много такива дела, при които ответниците не са намерени и им е назначен особен представител. Така е по делото срещу Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви.

- С внасянето на делото спира ли работата ви по случая Цветан Василев?

- Нямаме право да продължаваме проверката и да събираме нови доказателства, но продължаваме да следим, например медийните му изяви, защото там се казват неща, които биха могли да са индикация за нас. Ако получим уведомление, но за други обвинения, сме длъжни да направим нова проверка, защото периодът на проверката се променя.

- Всички имоти на Василев в България ли са запорирани?

- Без тези, които са придобити извън 10-годишния период, защото по закон проверяваме само за 10 г. назад, както, естествено, и наследствените, защото за тях не може да има съмнения с какви средства са придобити.

10-годишният период е разумен срок, а и има решение на КС по този въпрос. Някой би казал например, че така се изпуска масовата приватизация, но все пак някъде трябва да се сложи точка.

- Докъде стигна делото за конфискация на имуществото на бившия зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров, който бе окончателно оправдан?

- Той искаше прекратяване на производството поради това, че е оправдан по наказателното дело, но съдът се произнесе, че няма основание за прекратяване. В момента има образувано тълкувателно дело във ВКС дали в аналогични случаи трябва да се продължи процедурата по гражданска конфискация. Виждането на комисията е, че няма значение какво се случва с наказателното производство. Разбира се, ако тълкувателното решение не се покрие с виждането ни, тогава делото ще бъде прекратено. Но ние сме представили много аргументи пред ВКС.

- Кой е последният конфискуван имот?

- Годината стартира добре. За първите 3 месеца вече сме отнели имущество за 7 975 000 лв.

Последният конфискуван имот е 4-звездният хотел "Танне" в Банско, собственост на германския гражданин Манфред Дийл. Цялото имущество, конфискувано от него, е за 6 829 000 лв. През 2009 г. Дийл е осъден за пране на пари на 3 г. лишаване от свобода, дори е лежал в наш затвор. Глобен е и с 10 000 лв.

В Германия е бил осъден на 7 г. и половина затвор за злоупотреба по 186 случая, при които една група с негово участие е отклонила 280 млн. евро от инкасо превозвач. Това е довело до фалита на превозвача. По думите на Дийл голяма част от парите били изхарчени по казина и дарения. Пред германските власти потвърдил, че е направил инвестиция в размер на 5 млн. лв. в хотел "Танне". Хотелът е построен през 2002 г. На откриването му са пели "Бони М". Дийл е бил обявен и за почетен гражданин на Банско заради инвестициите.

Хотелът има запори и от банки. Вероятно ще бъде изнесен на публичен търг, част от сумите ще бъдат за кредиторите, а останалата част ще постъпи в държавата.

- Заплашвани ли са ваши служители?

- Мен - не, но е имало няколко случая на заплахи срещу наши инспектори. Включително и директно пред съдиите един човек след неблагоприятния за него развой на делото отправил заплахи за децата на нашите инспектори. При всеки подобен случай веднага съобщаваме в прокуратурата и те започват проверки.

- Не се ли проточват прекалено дълго делата за конфискация в съда, което води до обезценяване на имуществото?

- Действително е така и можем да почерпим опит от италианския модел, при който, когато става въпрос за движими вещи, например автомобили, директно след запора, те се изнасят на публична продан. След това парите се слагат в банка и се чака. Ако искът е успешен, парите се отнемат в полза на държавата, ако ли не, парите се връщат на човека. Далеч съм от мисълта, че можем да отнемем всичкото незаконно придобито имущество, но когато се знае, че има орган, който контролира това, ще има и възпираща функция.

Ана Михова