Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за вестник Труд - 25.01.2013 г.

Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за вестник Труд - 25.01.2013 г.

НЯМА ДА СЕ ПОДДАМ НА ПАРТИЕН НАТИСК

 

- Още преди Коледа пръв в. "Труд" съобщи, че вие ще оглавите комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин. Тогава информацията бе, че ви е предложено, но вие обмисляте. Защо приехте?

 - Защото го приемам като голямо предизвикателство. Като прокурор дълги години работех точно по тежки стопански дела. И пропукването се получаваше именно при отнемането на активите, които са придобили престъпниците по незаконен начин. Това винаги е бил голям проблем при разследването, тъй като се отделяше повече внимание каква присъда ще се получи, а имуществото, много често за милиони, оставаше скрито. И се получава така, че осъденото лице влиза в затвора за три, четири, пет, шест години и като излезе, продължава да си е собственик на имоти и активи, придобити по престъпен начин. 99% от престъпниците, ако ги попиташ какво избират - да им вземеш милионите, или да лежат в затвора известно време, избират второто, защото парите си ги чакат навън. Затова и в обществото има чувство за остър дефицит на справедливост спрямо тези хора. И тук виждам големия смисъл от дейността на комисията.
 

- Известен сте като прокурора по "Тановгейт". Защо отказахте да образувате разследване за скандала с телефонните разговори за Мишо Бирата?

 - Много се учудвам как се интерпретират нещата. Защото преди време, когато разпоредих да се използват СРС-та срещу лица, които бяха по високите етажи на митницата, се коментираше - кой е този луд прокурор, който си позволява да разследва властта. Е, аз бях този луд прокурор.

 - Е, вие не сте знаели какво ще излезе от тези записи...

 - Въпросът е, че точно тези записи така и никога не ги получих. Образувах производство по сигнали срещу лица от високите етажи на митническата администрация, които се предполагаше, че могат да са замесени в различни престъпни схеми, образувах досъдебно производство, с пълното съзнание, че става въпрос за много високопоставени хора. И си свърших работата като прокурор по това дело.
При мен пристигаха съобщения, които са написани на хартия. Разговорите на шефа на митниците Ваньо Танов, които стигнаха до мен, бяха по служебни теми. Тези СРС-та, които впоследствие бяха изнесени никога не съм ги чувал и виждал. И това се доказа в комисията за СРС-тата.

 - Защо не сте ги виждали?

 - Защото "Специализирана дирекция техническо обслужване" е мястото, където се слушат СРС-тата. След това те ги изписват и ги предават на прокурора на хартиен носител. Единият от разговорите, в който бе споменат Мишо Бирата, при мен пристигна така: "Проведен разговор на служебна тема между г-н Ваньо Танов и неустановено лице по служебен въпрос, свързан с лице, с прякор Мишо Бирата." Това е, което аз прочетох.Вие виждате ли нещо смущаващо в това, че г-н Танов е разговарял с неустановено лице на служебна тема за друго лице? По-късно бяха изнесени въпросните СРС-та и тръгна ново дело и то бе във връзка именно с тези записи. Но аз там нямам никакво участие. Така че се изумявам на тези писания, че съм прекратявал дело и т.н. Как да повдигна затова, че шефът на агенция митници разговаря с неустановено лице по служебна тема. Пак повтарям, при мен никога не са стигали въпросните записи.

 - Някак между другото премина поправката в закона, с която бе премахнато изискването към членовете на комисията да имат допуск до класифицирана информация. В същото време инспекторите по места минават през проверка за получаването им. Защо? Говори се, че е направено специално за член на комисията, който не би могъл да издържи проверката?

 - Не мога да кажа защо. Аз лично имам допуск до ниво "строго секретно". Проучван съм като заместник-министър. Не знам каква е била идеята на законодателя. Може би се търси сигурност и стабилност, така че когато един човек си върши работата, това да не е начин той да бъде сменен, защото е неудобен.  

 - Опозицията е категорична, че законът за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, е създаден единствено за тормоз и политически репресии над опонентите, бизнеса и неудобните хора на ГЕРБ?

 - Никога не съм бил член на политическа партия, въпреки че до скоро бях член на политически кабинет, но и за зам.-министър бях поканен като експерт. Не искам да влизам в политически теми, това не е моята материя. Категорично мога да обещая и да гарантирам, че няма да допусна комисията да се превърне в орган за саморазправа. Колегите, които ме познават съм сигурен, че никога няма да кажат, че съм изпълнявал политически поръчки. Винаги съм си вършил работата по съвест и убеждение и винаги съм спазвал закона. Убеден съм, че за членове на комисията ще бъдат подбрани съвестни професионалисти. А аз със своето име като нейн председател пак казвам - гарантирам, че тя ще работи единствено по закон. И наистина ще има за цел да възстанови чувството за справедливост в обществото. По никакъв начин няма да допусна комисията да се използва като репресивна машина. Да, тя преследва престъпниците, но и по закон това може да стане само при повдигнато вече обвинение.

 - Как ще избегнете субективния момент при работата с прокуратурата?

 - Ще бъде направена съвместна инструкция, в която след като те повдигат обвинения ще ни уведомяват. Освен това човекът, срещу когото е повдигнато обвинението, трябва да има една много сериозна сума - стотици хиляди лева, които да не може да обясни откъде са. Така че повдигнато обвинение, притежаване на огромна сума и необяснимо богатство - това вече са три причини комисията да се занимае с него.


  - Как си представяте успешния мандат - с много конфискувани имоти?

 - По-скоро конфискувани имоти, там където и когато трябва. Дали са много, или малко, ще зависи от ситуацията, за мен това не е фикс идея. Важното е наистина хора, за които и обществото знае, че са престъпници, които имат повдигнати обвинения, които имат милиони, неизвестно как придобити, на тези хора наистина да им бъдат конфискувани имотите. Ако можем да си представим една идеална ситуация, която е нереалистична в действителност, но ако един престъпник знае, че това, което спечели ще му бъде отнето, той просто няма да върши престъпления. Защото в крайна сметка всички престъпления се правят, за да се акумулират парични средства.

 -  Ще си поставите ли годишна норма за конфискувано имущество?

 Абсурд, не.

 - Да не излезе накрая, че комисията не си върши работата и законът е създаден само за да си оправим имиджа пред Брюксел?

 - Комисията ще работи много дейно, уверявам ви.

 - Това сега прозвуча заплашително...

 - Ще действаме сериозно. Който не си върши работата, ще си ходи. Това е едно от първите неща, които ще направя, като отида в комисията.

 - Чистка?

 - Не, не чистка, който си върши работата, ще остане. Аз и в министерството на правосъдието като заместник-министър действах по сходен начин. Където видях зрънца, които трябва да бъдат изкоренени, ги изкоренихме. Видяхме в затвора в Бургас, че нещата никак не са добре и имаше уволнения. Там, където хората си гледат работата, сме ги поощрявали. Знаете ли колко пъти надзиратели са докладвали за предотвратени самоубийства и винаги съм слагал резолюция да се наградят. За никого обаче няма да се прави компромис, ако не се справя.

 - Защото опасенията на опозицията са, че масово ще смените хората в регионалните си структури и ще ги замените с кадри на ГЕРБ, много удобно за изборите?

 - Аз не знам кои са хората на ГЕРБ. Аз съм председателят, аз съм гарантът, че няма да има политически назначения. Ако някъде бъдат сменени хора, то на тяхно място ще дойдат професионалисти и това ще е единственият критерий. Веднага, като отида в комисията, ще направя ревизия и ще изискам всички случаи, по които се работи и какво е свършено до момента. И ако установя, че някъде са забавени неимоверно много, ще питам защо. Може да има обективна причина, но ако няма, ще има последствия. Но прибързани решения няма да вземам. Нито пък ще влизам в интригантски схеми. Ще проверявам всеки сигнал и ще предприема съответните мерки.

 

ЕМИЛИЯ КАРААБОВА