ЗА 3 ГОДИНИ ДЪРЖАВАТА Е ОТНЕЛА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО ЗА 34 МЛН. ЛВ.

ЗА 3 ГОДИНИ ДЪРЖАВАТА Е ОТНЕЛА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО ЗА 34 МЛН. ЛВ.

Част от предложените от нас промени на Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество е намаляване на прага за общото несъответствие на доходите и разходите на лицето от 250 хил. лв. за десетгодишен период до 120 хил. Това заяви в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев. Той говори за работата на комисията и как тя може да бъде подобрена. Друга мярка е спиране на давността при започване на проверка на доходите, тъй като в момента тя възпира конфискацията ако нарушения бъдат установени.

Макар че за 10 години откакто съществува комисията е конфискувала активи на стойност само 58 млн. лв., от които 34 млн. през последните 3 години, Георгиев говори и за дисциплиниращия ефект, който тя има при данъкоплатците. „Имаме данни за лица, срещу които е образувана проверка и след това стават изрядни данъкоплатци.“

На името на Цветан Василев бе установено реално обезпечено имущество за 600 млн. лв, което ако е успешно производството ще помогне да запълни частично дупката, оставена от фалита на КТБ, каза Георгиев.